Lars Kjær

Lars Kjær – egnens største krybskytte og er den mest berømmede af krybskytterne i Rold Skov. Lars blev født på årets sidste dag i 1856.

Lars Kjærs Hus: Lars Kjærs Hus ligger i Rebild Bakker, og er i dag indrettet som mindestue for krybskytten og hans hustru, spåkonen Marie.

Lars Kjær var en krybskytte der på trods af sine ulovligheder, var en meget agtet mand på egnen. Han havde ry for at have et imponerende kendskab til vildtet og dens vaner, og det gjorde ham i stand til at komme vildtet, – ofte krondyr – på nært skudhold.

Krybskytten-Lars-kjaer
Krybskytten-Lars-kjaer

Anekdoterne om ham er af gode grunde mange, om da han højt oppe i alder fik sit tredje sæt tænder, om da han lod skovens flotteste dyr gå, idet han mente det stod vagt for de andre, som så aldrig ville komme ud af skoven igen, hvis vagten var borte.

Daglejer på de forskellige gårde var hans ringe betalte arbejde, krybskytte var han af nød.

Han var en vellidt beboer i det lille hus med stald i den ene ende af huset, og mon ikke myndighederne så gennem fingrene med parret ved foden af Rebild Bakker.

Huset havde han selv bygget, sammen med sin far, og første gang man ser det omtalt er i 1881.

Historier om Lars Kjær

Min yndlingshistorie om Lars handler ikke om krybskytteri, men om krybfiskeri. På hans gamle dage fik han et lift i lægens automobil. Lægen sagde ”Du har et godt helbred Lars, men du har misbrugt det noget”. ”Taler lægen om da jeg sad ude om natten og ventede på dyr?”. Lægen rystede på hovedet. ”Er det spritten jeg har drukket?”. Nej, det var heller ikke det. Lægen sagde, “Det er når du er gået i åen for at fange ørreder!” (Lars fangede ørreder med de bare hænder). ”Jow jow” sagde Lars, ”A will no nok sæj, te det gysnet nøj, når wånde ramt røvholle” (Jo jo – det gysnede, når vandet ramte røvhullet!)

Lars´ første kone døde af underlivsbetændelse i en ung alder, og Lars blev alene med to sønner. Snart blev han gift med Marie, en pige på 22 år med klumpfødder, så hun smertefuldt måtte gå på hælene. Marie supplerede de sparsomme indtægter som spåkone. Hun læste i kort for egnens forelskede unge par og kunne fortælle deres fremtid for 50 øre.

tegning-af-vildsvin
tegning-af-vildsvin

Da Lars og Marie holdt guldbryllup kom der over 100 gæster. Næsten 90 år gammel døde Lars Kjær i 1946. Til sin død var han overbevist om, at han var det eneste menneske i verden, der fik et tredie sæt tænder, men det var nu kødet ved gummerne der blottede kæben.